ŠL TANAPu nesúhlasia s predkladanými návrhmi zonácie Tatier

26.10.2011 Poprad

Tatranská Lomnica 26. októbra (TASR) – Štátne lesy Tatranského národného parku (ŠL TANAPu) nesúhlasia s predkladanými návrhmi zonácie TANAPu. Povedal to dnes na margo rokovania so zástupcami rezortu životného prostredia riaditeľ ŠL TANAPu Peter Liška. Ochranári na stretnutí podľa neho predstavili najnovšie rozpracované návrhy zonácie pripravované vybranými vedeckými pracovníkmi.
Údajne vychádzajú z nového návrhu zákona o ochrane prírody a krajiny, avšak nový návrh predmetného zákona nebol doposiaľ zverejnený. Práve ten je však podľa Lišku základným predpokladom na doriešenie zonácie TANAPu a ostatných veľkoplošných chránených území do jednotlivých zón.
Najnovšie rozpracované návrhy zonácie TANAPu rátajú s pridaním ďalších rozsiahlych území do budúcej A zóny. Súčasťou bezzásahového územia by sa stali ďalšie tisícky hektárov v Tichej, Kôprovej, Bielovodskkej, Javorovej, Bobroveckej a Roháčskej doline. \"Uzatvoriť tak rozsiahle plochy dnes zelených lesov do bezzásahovej zóny by znamenalo ich zánik. A nielen to. Lykožrútom zničené lesné porasty by napr. v oblasti Oravíc vážne ohrozili zdroj pitnej vody pre celú Oravu. Trváme na tom, aby rezort životného prostredia od svojho zámeru rozšíriť bezzásahové územia v Roháčoch, v Tichej a Kôprovej doline, ako aj v Bielovodskej a Javorovej doline, upustil,\" zdôraznil Liška.
Podľa neho sa v oravskej časti TANAPu aj vďaka malému rozsahu bezzásahových území a v súčasnosti vykonávaným ochranným opatreniam darí ŠL TANAPu chrániť ešte stále zelený les pred podkôrnym hmyzom. Na možné dôsledky rozširovania bezzásahových území v TANAPe upozorňuje členov komisie zástupca ŠL TANAPu od začiatku jej rokovaní. Liška pritom poukazuje na skutočnosť, že vďaka aktívnym ochranným opatreniam sa aspoň v Roháčoch darí zabrániť umelému vyvolaniu lykožrútovej kalamity, tak ako sa to stalo v centrálnej časti TANAPu.
\"Snahu ochranárov o presadenie rozsiahlej A zóny v TANAPe a najmä v Roháčoch vnímame ako priznanie si viny za to, čo sa stalo v centrálnej časti TANAPu a snahu zlikvidovať posledný dôkaz toho, že keď sa vykonávajú aktívne ochranné opatrenia, dokážeme les pred lykožrútom ochrániť. Zásadne nesúhlasíme s takýmito návrhmi zonácie a rozširovaním už aj tak veľkých bezzásahových zón,\" zdôraznil Liška.
 

Vyberte región

mark